Positieve reacties op artikel uit de 'groene' Telegraaf van 11 juni 2011

VOORBURG – Dure maatkostuums, avondkleding, zelfs Uggs kunnen met een gerust hart naar Stomerij Panda worden gebracht. Eigenaar Dennis de Beer heeft een nieuwe reinigingsmachine aangeschaft die met GreenEarth werkt; vloeibare siliconen die biologisch afbreekbaar zijn.

Vriendelijk voor het milieu en voor de kleding: geen stomerijgeur meer en geen slijtage.

Niet voor niets heeft ook Joop van den Ende de weg gevonden naar Voorburg. Met trots reinigt Dennis de Beer de kostuums voor musicals als Zorro, We will rock you, Petticoat en Soldaat van Oranje. Ze hangen schoon tussen de pakken van ministers en chauffeurs. „In tegenstelling tot vroeger kan zelfs de duurste kleding door onze nieuwe techniek regelmatig worden gereinigd", benadrukt Dennis de Beer. „Klanten komen zelfs helemaal uit Antwerpen om hier hun Uggs te laten behandelen."

BKS uit Tiel leverde de iPURA-reinigingsmachine, die oorspronkelijk uit Italie komt. „Daar zijn net als in bijvoorbeeld Duitsland stomerijen erg populair. Maar het is lang niet overal meer toegestaan om met het agressieve perchloorethyleen te wassen, wat in ons land ook wordt gebruikt en voor die typsche geur zorgt. De nieuwe machine vernevelt vloeibare siliconen over de kleding. Met een superschoon en superzacht resultaat."

Bovendien is het nieuwe concept zuinig. „Wij besparen maar liefst zeventig procent water en energie. Het energiebedrijf is al drie keer langs geweest om de meters te controleren, want ze geloofden niets van de standen die we doorgaven!" glundert De Beer, die sinds drie jaar het familiebedrijf runt. „Mijn opa opende in 1956 de eerste stomerij in Den Haag. Ook hij was altijd vernieuwend bezig. Voor mijn vader, die 30 jaar geleden in zijn voetsporen trad, was het dan ook de normaalste zaak van de wereld om met een energiezuinige snelstoomgenerator en rookgaswisselaar te gaan werken, waarmee 40% aan gas wordt bespaard."

Zijn investering in de iPURA-reinigingsmachine vindt hij een logische vervolgstap. „Het is het meer dan waard. Tevreden klanten en een schoon milieu. Wat wil je nog meer?"

Oorspronkelijk geplaatst op 10-06-2011