Desinfectie met UVC licht, ventilatie belangrijker dan ooit, ook in liften

 

 

Er zijn in Nederland zo'n 100.000 liften in gebruik. Hoe coronaproof zijn ze eigenlijk? Nieuw onderzoek laat zien dat dit zwaar tegenvalt en dat er actie nodig is om liftgebruik veiliger te maken.

Hij waarschuwde in juni voor de gevaren van slecht geventileerde ruimtes en kondigde bij EenVandaag verder onderzoek aan. Want hoe groot is het risico dat virusdeeltjes zich via liften verspreiden nu echt? Groot, zo blijkt nu. Vandaag publiceerde de Universiteit van Amsterdam het onderzoek van hoogleraar complexe vloeistoffen Daniel Bonn en zijn collega Cees van Rijn.

Druppeltjes blijven tientallen minuten hangen

"10 tot 20 minuten na het hoesten vonden we nog fijne druppeltjes van de hoestbui in de lift", vertelt Bonn. "Wanneer de deur gesloten bleef, liep die tijd op tot maar liefst 30 minuten."

"We bootsten voor het onderzoek met een speciaal sproeimondstuk het effect van hoesten in een lift na", legt hij uit. "Vervolgens hebben we met behulp van laserlicht de hoeveelheid ademhalingsdruppels gemeten die na deze hoest in de lift aanwezig was en hoelang ze bleven hangen."

Sporen van hoestbui

Het onderzoek liet zien dat aerosolen, de minuscule druppeltjes die tijdens ademen, praten of hoesten ontstaan, een hele tijd kunnen blijven rondzweven in slecht geventileerde liftcabines.

De resultaten van hun proefopstelling zijn ook op andere liften toepasbaar, zeggen Bonn en Van Rijn. Ze denken dat het belangrijk is om direct stappen te zetten zodat liften niet onnodig bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Daniel Bonn met aerosolen meetapparatuur
Bron: EenVandaag
Daniel Bonn met aerosolen meetapparatuur.

100.000 liften in Nederland

Nederland telt in totaal maar liefst rond de 100.000 liften. De 74-jarige Willem Moerhuis is een van honderdduizenden mensen die dagelijks de lift gebruikt. Hij woont in een flatgebouw van veertien verdiepingen in Amsterdam.

"Het gebouw is al meer dan 50 jaar oud", legt hij uit. "Toevallig zijn de liften bij ons pas gerenoveerd. We hebben er toen voor gezorgd dat de software aangepast wordt, zodat de deuren open kunnen staan wanneer de lift niet in gebruik is. Het leek ons nuttig om voor goede ventilatie te zorgen zodra dat mogelijk is."

"#coronabescherming #covid #corona #oplossing #deltaplanventilatie #bks 

 

#luchtreinigertehuur #ademgezondelucht #bkstiel #aircleaner 

#luchtreinigertekoop #ventilatie #luchtbehandeling #ventilatiesystemen #veit 

#golflengte #nano #bacteriën #schimmels #virussen

#covid19 #wetenschap #uv-c #uvclicht #24/7 #milieuvriendelijk

#geenchemicaliën #behandelruimte #luchtdesinfectie #ziektekiemen